|  | 

Szisza kebab

Na mleku z wodą z dodatkiem masła i soli

Na mleku z wodą z dodatkiem masła i soli
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Na mleku z wodą z dodatkiem masła i soli

Podawać gorącą, polaną śmietaną lub posypaną cukrem. Wieniec z ryżu z owocami. Proporcje: 1 szklanka ryżu, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, łyżeczka masła, sól, łyżka cukru, owoce, łyżka cukru, szklanka śmietany.

Na mleku z wodą z dodatkiem masła i soli ugotować ryż na sypko. Pod koniec gotowania dodać do ryżu cukier, można także dodać cukru waniliowego czy drobno pokrajanej skórki pomarańczowej gotowanej w syropie, wymieszać za pomocą dwu widelców. Owoce jagodowe przebrać, umyć, osączyć. Owoce trwalsze, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, obgotować bez pestek w bardzo małej ilości syropu. Dookoła okrągłego półmiska ułożyć wałek z ryżu. W środek włożyć owoce. Wszystko oblać śmietaną wymieszaną z cukrem.

Pieczarki w sałatce

trzy0 dag małych i bardzo świeżych pieczarek, ok. jeden szkl. winegretu, nieco estragonu, jeden łyżka posiekanego szczypiorku, Pieczarki obrać, umyć, osuszyć, następnie zalać winegretem (przepis na s. 9cztery) wymieszanym z estragonem (jeżeli suszony, dobrze pokruszyć) oraz posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawać. Jeśli brak małych pieczarek, można użyć grzybów średniej wielkości. Należy je zblanszować przez trzy minuty we wrzątku, a po ostudzeniu pokrajać w cienkie plasterki.

Sałatka z pieczarek i sera, dwie – pięć dag pieczarek, dwie cytryny, jeden szkl. śmietany, sól, pieprz pięć dag twardego sera (litewskiego, tylżyckiego, warmińskiego), jeden pęczek natki pietruszki

Pieczarki obrać, umyć, oddzielić trzony, osuszyć, a następnie zblan-szować przez trzy minuty w lekko osolonym wrzątku. Po ostudzeniu pokrajać w cienkie plasterki. Przenieść grzyby do salaterki, skropić sokiem wyciśniętym z jeden cytryny, zalać śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu, ostrożnie wymieszać, aby nie pokruszyć grzybów. Drugą cytrynę obrać, pokrajać w plasterki. Sałatkę przybrać plasterkami cytryny i pokrajanym w cienkie paski serem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Ciekawe wpisy:

na-mleku-z-woda-z-dodatkiem-masla-i-soli

ABOUT THE AUTHOR

Pozostałe wpisy:

  • Shish kebab przepis

    Shish kebab przepis

    Shisha bar w Iławie Szukasz oryginalnego miejsca na spędzenie czasu i zaspokojenie kubków smakowych? Shisha bar Iława zapewni ci to, gwarantowane! Już dziś wybierz się tam i zasmakuj niepowtarzalnych smaków i klimatu, który tam panuje. Tylko tam zjesz najlepszy kebab w Iławie, jego niepowtarzalny smak potwierdzi każdy mieszkaniec, nawet ten najmłodszy. Idealny dobór składników sprawi,

  • Shisha bar Kraków

    Shisha bar Kraków

    Szisza. Szisza jest to wodna fajka do palenia. Składa się ona z węża, dzbana (zazwyczaj ceramicznego) oraz z metalowej rury. Pali się w niej tytoń i melasę. Wywodzi się z Indii, ale to kraje arabskie nadały jej nowego znaczenia. W Polsce sziszę możemy zapalić w niektórych herbaciarniach oraz szisza barach. Między innymi miejscami, w których