|  | 

Szisza kebab

Mielone kotleciki

Mielone kotleciki
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Mielone kotleciki

jeden0 dag wołowiny, dwie0 dag chudej wieprzowiny, jeden średnia cebula olej do smażenia jeden mała bułka, sól, pieprz, jeden łyżeczka tymianku, jeden łyżeczka lebiodki, (jeden łyżeczka czuprycy – bułgarskiej przyprawy ziołowej), jeden ząbek czosnku, jeden jajo, tarta bułka liście sałaty, musztarda

Mięso pokrajać. Cebulę zeszklić na oleju. Mięso, cebulę i namoczoną w wodzie (lub w mleku) dobrze odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać sól, pieprz, zioła (jeżeli nie sproszkowane, rozetrzeć je dobrze w moździerzu) i drobno posiekany lub rozgnieciony czosnek wbić jajo. Całość dobrze wyrobić, można dodać nieco tłuszczu ze smażenia cebuli. Z otrzymanej masy uformować okrągłe płaskie kotleciki o średnicy dwie0-złotówki. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć. W każdy kotlecik wbić wykałaczkę z kawałkiem liścia sałaty. Musztardę podawać oddzielnie.

Jaja po holendersku w bagietce, jeden długa bagietka, jeden0 dag chudej szynki, pięć dag masła, osiem dag twardego sera, osiem jaj, sól, pieprz (najlepiej biały) dwie łyżeczki keczupu, posiekana natka pietruszki

Z bagietki odciąć osiem kawałków długości ok. 7 cm, odrzucić przylepki. Pozostawić przez noc, aby miękisz nieco obsechł. Pokrajaną bagietkę wydrążyć małą ostrą łyżeczką, zachowując jeden przekrój nietknięty, tak aby po wydrążeniu każdy kawałek miał kształt kubka z bułki. Szynkę drobno posiekać. Każdy wydrążony kawałek bagietki posmarować od wewnątrz masłem. Ser utrzeć na tarce. Do bagietki wsypać nieco siekanej szynki i utartego sera, wbić po jeden jaju, osolić, doprawić pieprzem, posypać szynką i serem. Spód bułki posmarować lekko masłem, ustawić pionowo na blaszce, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na ok. osiem minut. Gdy jajo się zetnie, a ser stopi, nałożyć na wierzch nieco keczupu i posypać siekaną natką pietruszki.

Ciekawe wpisy:

mielone-kotleciki

ABOUT THE AUTHOR

Pozostałe wpisy:

  • Shish kebab przepis

    Shish kebab przepis

    Shisha bar w Iławie Szukasz oryginalnego miejsca na spędzenie czasu i zaspokojenie kubków smakowych? Shisha bar Iława zapewni ci to, gwarantowane! Już dziś wybierz się tam i zasmakuj niepowtarzalnych smaków i klimatu, który tam panuje. Tylko tam zjesz najlepszy kebab w Iławie, jego niepowtarzalny smak potwierdzi każdy mieszkaniec, nawet ten najmłodszy. Idealny dobór składników sprawi,

  • Shisha bar Kraków

    Shisha bar Kraków

    Szisza. Szisza jest to wodna fajka do palenia. Składa się ona z węża, dzbana (zazwyczaj ceramicznego) oraz z metalowej rury. Pali się w niej tytoń i melasę. Wywodzi się z Indii, ale to kraje arabskie nadały jej nowego znaczenia. W Polsce sziszę możemy zapalić w niektórych herbaciarniach oraz szisza barach. Między innymi miejscami, w których