|  | 

Szisza kebab

Melon z orzechami

Melon z orzechami
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Melon z orzechami

cztery małe melony, jedendwie łuskanych włoskich orzechów, osiem-jeden0 dag tłustego białego sera, sól, biały pieprz. Obciąć wierzchołki melonów. Wybrać z nich łyżeczką miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Oddzielić pestki od miąższu i wymieszać go z drobno zmielonymi lub tłuczonymi w moździerzu orzechami i pokrajanym w średnią kostkę białym serem. Osolić i doprawić pieprzem. Farszem napełnić melony. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. trzy0-czterypięć minut. Na wierzch każdego nadziewanego melona położyć połówkę włoskiego orzecha.

Przepiórki w białym winie z borówkami lub żurawinami do mięsa, cztery przepiórki, sól, jeden butelka wytrawnego białego wina, jeden pięć-dwie0 dag masła, pieprz

Przepiórki sprawić, starannie umyć i lekko osolić. Ułożyć w kamionkowym lub glinianym naczyniu, zalać białym winem i odstawić co najmniej na jedendwie godz. Tuszki wyjąć z winnej zalewy, osączyć i zrumienić na maśle, doprawić pieprzem, a następnie dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem, podlewając białym winem z zalewy. Podawać z ziemniaczanym piure oraz z borówkami lub żurawinami do mięsa.

Gruszka z rokpolem, dwie duże soczyste gruszki (najlepiej klapsy), pięć dag rokpolu (możliwie dobrze dojrzałego), dwie łyżki masła, ostra mielona papryka dwie łuskane włoskie orzechy

Gruszki umyć, obrać, przekrajać wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Ser starannie połączyć z masłem i papryką, a z otrzymanej masy uformować cztery kulki, lekko ucisnąć i włożyć do opróżnionych gniazd nasiennych w połówkach gruszek. Kulki przybrać połówką włoskie-go orzecha.

Pomidory nadziewane tuńczykiem (przepis na s. czterysześć), zrazy radzi- wiłłowskie z gryczaną kaszą, surówka polska, tort lodowy z ajer- koniakiem

Ciekawe wpisy:

melon-z-orzechami

ABOUT THE AUTHOR

Pozostałe wpisy:

  • Shish kebab przepis

    Shish kebab przepis

    Shisha bar w Iławie Szukasz oryginalnego miejsca na spędzenie czasu i zaspokojenie kubków smakowych? Shisha bar Iława zapewni ci to, gwarantowane! Już dziś wybierz się tam i zasmakuj niepowtarzalnych smaków i klimatu, który tam panuje. Tylko tam zjesz najlepszy kebab w Iławie, jego niepowtarzalny smak potwierdzi każdy mieszkaniec, nawet ten najmłodszy. Idealny dobór składników sprawi,

  • Shisha bar Kraków

    Shisha bar Kraków

    Szisza. Szisza jest to wodna fajka do palenia. Składa się ona z węża, dzbana (zazwyczaj ceramicznego) oraz z metalowej rury. Pali się w niej tytoń i melasę. Wywodzi się z Indii, ale to kraje arabskie nadały jej nowego znaczenia. W Polsce sziszę możemy zapalić w niektórych herbaciarniach oraz szisza barach. Między innymi miejscami, w których