|  | 

Shisha bar

Kuchnia norweska

Kuchnia norweska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

kulinaria (8)Kuchnia norweska to przede wszystkim dania z ryb. Norwegowie są mistrzami w ich przyrządzaniu. Cenione jest tam mięso halibutów i zębaczy. Łosoś to ryba, którą podaje się na co dzień. Podaje się ją na surowo, marynuje, gotuje, piecze. Może być podawany z musztardą. Lubianą ryba jest również pstrąg, z którego przygotowuje się np. rakfish- sfermentowany pstrąg. Do ryby podaje się ziemniaki z koperkiem i mizerią, bądź sałatkami. Śledzie natomiast przygotowuje się np. na gorąco lub w śmietanie czy w różnych sosach.
Suszony dorsz to kolejny specjał Norwegii. Owoce morza takie jak krewetki, homary, kraby często serwuje się w tej kuchni.Kulinaria norweskie to również dania z mięsa reniferów i łosi, do których serwuje się sosy na bazie owoców leśnych. Popularne są również wędliny, baranina i jagnięcina. Do deserów i ciast dodaje się leśne jagody i jeżyny. Kuchnia skandynawska nie może obejść się bez ziemniaków, występują bowiem w wielu daniach. Dodatkami są również konserwowane warzywa np. ogórki, kapusta.

Ciekawe wpisy:

kuchnia-norweska

ABOUT THE AUTHOR

Pozostałe wpisy:

  • Kebab Ostróda

    Kebab Ostróda

    Zalety odwiedzania shisha barów Już teraz myślisz o zbliżającym się nieuchronnie weekendzie. Wiesz, że musisz maksymalnie wykorzystać te dwa wolne dni, aby już w poniedziałek ponownie wrócić do swojej pracy i to z pełną dozą energii do aktywnego działania. Pomyślałeś zatem, aby odwiedzić jedną ze swoich ulubionych restauracji, jednakże jako że znasz jej menu na

  • Shisha bar Kraków

    Shisha bar Kraków

    Szisza. Szisza jest to wodna fajka do palenia. Składa się ona z węża, dzbana (zazwyczaj ceramicznego) oraz z metalowej rury. Pali się w niej tytoń i melasę. Wywodzi się z Indii, ale to kraje arabskie nadały jej nowego znaczenia. W Polsce sziszę możemy zapalić w niektórych herbaciarniach oraz szisza barach. Między innymi miejscami, w których