|  | 

Shisha Iława

Kuchnia irańska

Kuchnia irańska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

kulinaria (6)Kuchnia irańska jest różnorodna, w zależności od regionu, ma też jednak wspólne dania i składniki. Należą do nich: bakalie, ryż, herbata, rozmaite rodzaje kebabów. Irańczycy przywiązują dużą wagę do jedzenia, niektórzy te czynności bardzo celebrują. Uważają, że należy jeść zdrowo i nietłusto. W tej kuchni spożywa się dużo warzyw, ryżu i mięsa. Popularnymi składnikami w różnych daniach są: orzechy, sok z granatu, syrop z płatków róży damasceńskiej. Ryż występuje prawie w każdym posiłku. Popularnym napojem jest herbata, którą serwuje się do deserów.Do wielu dań dodaje się oliwę, która ma intensywny smak. Kulinaria irańskie to np. kuliste kotleciki przyrządzane z mięsa mielonego, ziół i ryżu, zwane kufteh. Mówiąc o kuchni irańskiej, trzeba wspomnieć o kababach. Kebaby zawierają zazwyczaj dwa paski mięsa mielonego, najczęściej baraniny. Takim posiłkiem można się najeść. W wielu cukierniach i restauracjach serwuje się pyszne desery. Polecane są rogaliki nadziewanie różnymi masami. Kuchnia, która oferuje najróżniejsze smaki, to kuchnia Isfahanu, położonego w centrum Iranu.

Ciekawe wpisy:

kuchnia-iranska

ABOUT THE AUTHOR

Pozostałe wpisy:

  • Shisha bar Lublin

    Shisha bar Lublin

    Dlaczego warto palić shishę? Każdy wie, że palenie papierosów ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Lepiej w ogóle po nie nie sięgać, a zamiast tego zaopatrzyć się w shishę. Jeśli ktoś nie chce jej kupować, zawsze może odwiedzić od czasu do czasu shisha bar iława, w którym spokojnie ją sobie zapali. Czy warto to jednak

  • Shisha bar Kraków

    Shisha bar Kraków

    Szisza. Szisza jest to wodna fajka do palenia. Składa się ona z węża, dzbana (zazwyczaj ceramicznego) oraz z metalowej rury. Pali się w niej tytoń i melasę. Wywodzi się z Indii, ale to kraje arabskie nadały jej nowego znaczenia. W Polsce sziszę możemy zapalić w niektórych herbaciarniach oraz szisza barach. Między innymi miejscami, w których