|  | 

No name Iława menu

Klops rybny w galarecie

Klops rybny w galarecie
1 vote, 9.00 avg. rating (82% score)

kulinaria (12)Składniki:

1. Około 1,5 kilograma ryb
2. 1 cebula
3. 2 bułki
4. 2 jajka
5. 3 łyżeczki żelatyny
6. Kilka gałązek zielonej pietruszki

Na wywar:

7. 3 marchewki
8. 2 pietruszki
9. 1 cebula
10. 1 nieduży seler
11. Listek laurowy
12. Ziele angielskie
13. 2 kostki bulionowe
14. Cukier
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować wywar: warzywa oczyścić, obrać, umyć i zalać dwoma litrami wody, dodać przyprawy i ugotować. Ryby oczyścić i umyć, jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Ryby, bułki i cebulę zmielić, dodać jajka, posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować z masy zwarty klops i owinąć ściereczką, końce zawiązać i delikatnie włożyć do wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu pół godziny. Po wyjęciu z wody nie rozwijać póki nie ostygnie i stężeje. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę. Klops pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować i zalać tężejącą galaretą.

Ciekawe wpisy:

klops-rybny-w-galarecie

ABOUT THE AUTHOR

Pozostałe wpisy:

  • Kebab Grodzisk Mazowiecki

    Kebab Grodzisk Mazowiecki

    Lokale gastronomiczne z egzotyką Lubimy egzotykę w kuchni, lubimy ją też w kulturze, np. muzyce, choreografii, sztuce wizualnej, teatrze, filmie. Jest ona dla nas czymś innym, czymś niecodziennym. Różni się bowiem od naszej swojskiej, polskiej czy szerzej – europejskiej kultury: od naszych obyczajów i zwyczajów, od naszego życia codziennego i artystycznego, od naszych przepisów kulinarnych.

  • Shisha bar Kraków

    Shisha bar Kraków

    Szisza. Szisza jest to wodna fajka do palenia. Składa się ona z węża, dzbana (zazwyczaj ceramicznego) oraz z metalowej rury. Pali się w niej tytoń i melasę. Wywodzi się z Indii, ale to kraje arabskie nadały jej nowego znaczenia. W Polsce sziszę możemy zapalić w niektórych herbaciarniach oraz szisza barach. Między innymi miejscami, w których